Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

H Αγία Μεγαλομάρτυς Κυριακή

H Αγία Μεγαλομάρτυς Κυριακή (Ιταλικά: Santa Domenica, Βουλγαρικά: Света Неделя) γεννήθηκε στη Νικομήδεια, μοναδικό παιδί του Δωρόθεου και της Ευσεβίας. Ήταν Έλληνες, ευσεβείς χριστιανοί, πλούσιοι, αλλά χωρίς απογόνους. Κάνοντας αδιάλειπτη προσευχή απέκτησαν ένα παιδί εκ Θεού και από τη στιγμή που γεννήθηκε Κυριακή (την ημέρα του Κυρίου), της δόθηκε το όνομα Κυριακή.

Από την παιδική της ηλικία η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στο Θεό. Όμορφη στο σώμα και την ψυχή, πολλοί μνηστήρες ζήτησαν το χέρι της σε γάμο αλλά τους αρνήθηκε όλους λέγοντας ότι η ίδια ήταν αρραβωνιασμένη με τον Χριστό τον Κύριο και ότι δεν επιθυμούσε τίποτα περισσότερο από το να πεθάνει εν παρθενία. Ένας δικαστής στη Νικομήδεια ήθελε επίσης να αρραβωνιάσει την Κυριακή με το γιο του, ειδικά από τη στιγμή που η Κυριακή προερχόταν από πλούσια οικογένεια, αλλά καθώς και ο ίδιος απορρίφθηκε, κατήγγειλε την Κυριακή και τους γονείς της ως Χριστιανούςστον αυτοκράτορα Διοκλητιανό.
Ο αυτοκράτορας διέταξε τους γονείς της για να υποβληθούν σε βασανιστήρια και ο Δωρόθεος ξυλοκοπήθηκε άγρια μέχρι οι στρατιώτες να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν από την κούραση. Επειδή ούτε η κολακεία, ούτε τα μαρτύρια είχαν αποτέλεσμα, ο Δωρόθεος και η Ευσεβία εξορίσθηκαν στη Μελιτηνή όπου πέθαναν υπομένοντας πολλά δεινά για τον Χριστό.
Η Κυριακή αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της και ως αποτέλεσμα ο Μαξιμιανός διέταξε να τη μαστιγώσουν. Οι άνδρες του αυτοκράτορα βασάνισαν την Κυριακή με κάθε δυνατό τρόπο, αλλά η πίστη της ήταν ακλόνητη. Ένα βράδυ, καθώς κείτονταν στη φυλακή, άκουσε το Θεό να της λέει: «Μη φοβάσαι τα βασανιστήρια Κυριακή, το πνεύμα μου είναι μαζί σου». Ένα από τα βασανιστήρια που δοκίμασε ήταν να την βάζει να κρέμεται από τα μαλλιά της για αρκετές ώρες ενώ στρατιώτες της έκαιγαν το σώμα με αναμένες δάδες. Τέλος, την έριξαν σε ένα κελί φυλακής. Εκείνη τη νύχτα ο Χριστός εμφανίστηκε και της θεράπευσε τις πληγές. Βλέποντας τη θαυματουργή σωτηρία της Κυριακής πολλοί ειδωλολάτρες πίστεψαν στο Χριστό· παρ' όλα αυτά αποκεφαλίστηκαν.
Ύστερα από εξαντλητική ανάκριση, οδήγησαν την Κυριακή στο ναό για να θυσιάσει στα είδωλα. Εκείνη, μπαίνοντας στο ναό, παρακαλούσε μέσα της το Χριστό να τη βοηθήσει. Ένας δυνατός τότε σεισμός κατατρόμαξε τους δημίους και τα αγάλματα του ναού έπεσαν κι έγιναν κομμάτια. Η Κυριακή βασανίστηκε ξανά . Όταν όμως την έριχναν στη φωτιά, οι φλόγες δεν την έκαιγαν. Όταν την έριχναν στα άγρια ​​θηρία αυτά γινόντουσαν ήμερα.Στη συνέχεια ο Απολλώνιος την καταδίκασε σε αποκεφαλισμό. Αφού της δόθηκαν λίγα λεπτά για να προσευχηθεί, ζήτησε από το Θεό να παραλάβει την ψυχή της . Όταν ο δήμιος πλησίασε για να εκτέλεσει τη διαταγή, είδε πως η Κυριακή ήταν ήδη νεκρή πριν κατεβάσει το σπαθί στο κεφάλι της· ήταν 21 χρονών. Η μνήμη της εορτάζεται στις 7 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου